zaterdag 20 juli 2013

Ella Leyers in veelbesproken Eén fictiereeks Albert II


Ella Leyers in veelbesproken Eén fictiereeks Albert II

Meer dan 1,3 miljoen kijkers wist de nieuwe Eén-dramaserie 'Albert II' met Ella Leyers in een opvallende rol zondag te lokken. De commentaren van het publiek waren verdeeld. Maar ook kenners stellen zich heel wat vragen.

Royaltywatcher Jan Van den Berghe was een van de adviseurs van de reeks. Hij was gevraagd om de historische context te schetsen en de leden van de koninklijke familie te typeren. In Het Nieuwsblad reageert Van den Berghe nu ontstemd op het eindresultaat. 'Twintig minuten heb ik zondag gekeken en dan ben ik weggezapt.'

Jan Van den Berghe stelt zich in de krant Het Nieuwsblad openlijk vragen bij een aantal scènes die zondag te zien waren in 'Albert II' op Eén. Zo scharrelde prins Laurent een date op, Ella Leyers. Met haar ging hij langs bij zijn broer Filip om hem te condoleren na de dood van Boudewijn. 'Innige deelneming, hé. Het is echt kei erg', zegt het sexy liefje (Ella Leyers) tegen Filip. Waarna Laurent haar een geile tik op de kont geeft, na haar een tongzoen midden in het paleis te hebben gegeven. 'Lekker!', roept hij het meisje na. Daarna doken ze samen naakt in bed. Van den Berghe ergerde zich aan het taalgebruik én de houding van het meisje. Ook de manier waarop Laurent werd neergezet deed zijn tenen krullen. 'De hele figuur van Laurent was een totale miskleun. Die uitvergrotingen waren onnodig. Vertolk de prins hoe hij echt is, da's al erg genoeg.' De rol van prins Laurent wordt gespeeld door Stefaan Degand.

Verder heeft Van den Berghe ook geen goed woord te vertellen over de styling van de personages. 'Boeren met scheef geplakte pruiken', zo benoemt hij het in Het Nieuwsblad. 'Ik zie Albert nooit zulke goedkope kostuums met veel te lange mouwen dragen. Net zomin als Filip zulke vreselijke, geruite hemden met niet-bijpassende das aantrekt.'

Toch 'iets' positief
Toch is Jan Van den Berghe niet helemaal negatief. De manier waarop Wim Opbrouck Jean-Luc Dehaene neerzette, vond hij wel erg geslaagd. 'Hoe Jean-Luc Dehaene en kabinetschef Jacques van Ypersele de Strihou worden neergezet: proficiat', zegt hij in Het Nieuwsblad. Dehaene zelf had zich zelf ook al positief over de vertolking uitgelaten. Over de reeks zelf is de ex-premier gematigder.

Mark Eyskens heeft het helemaal niet op 'Albert II' begrepen: 'een klucht zonder Britse humor, helaas ernstig genomen door veel kijkers wegens het onfeilbaarheidsgehalte van tv', zo liet de ook al ex-premier optekenen.

Eén ding is alvast zeker: 'Albert II' met Ella Leyers gaat over de tong. En daar zullen ze bij de VRT niet rouwig om zijn. Het wordt nu reikhalzend uitkijken naar de aflevering én de kijkcijfers van volgende week.

'Albert II': nieuwe prestigieuze fictiereeks op Eén met Ella Leyers

In het Koloniënpaleis in Tervuren, een locatie met koninklijke geschiedenis, werd de nieuwe vijfdelige fictiereeks over ons koningshuis voorgesteld.

'Albert II' is geen documentaire, maar wel een fictiereeks binnen historische krijtlijnen. Albert II laat niet zien wat er gebeurd is, maar hoe het had kunnen gebeuren.

De makers van 'Albert II' hebben zich laten adviseren door Mark Van den Wijngaert, professor hedendaagse geschiedenis en door koningskenner Jan Van den Berghe. 'Albert II' is geen geschiedenis in de echte zin van het woord, maar het verhaal vertoont wel raaklijnen met de geschiedenis. De personages hebben een aantal gelijkenissen met hun naamgenoten, maar hoe ze met elkaar omgaan is en blijft fictie.

Een primeur
'Albert II' begint met de dood van koning Boudewijn in 1993  en de troonsbestijging van koning Albert II. De reeks volgt een aantal belangrijke gebeurtenissen in de koninklijke familie van de voorbije twintig jaar. 'Het is de eerste maal in Vlaanderen', zegt Elly Vervloet, adjunct-manager van Eén, 'dat een reeks gemaakt wordt over de nog levende koninklijke familie. Het was dus zowel voor de makers als de zender een avontuur, maar het resultaat mag gezien worden want 'Albert II' is een mooie, emotionele fictiereeks geworden.'

Topcast
De acteurs voor de serie zijn niet zozeer gekozen om hun fysieke gelijkenissen met de leden van de koninklijke familie, maar om hun kwaliteiten als acteur. Al hebben zij zich wel de trekken en de gelijkenissen van de leden van het koningshuis eigen gemaakt om hen geloofwaardig neer te zetten. Tevens werd er ook gekozen de Franse taal los te laten en de personages vlekkeloos Nederlands te laten praten.

'Albert II' kan rekenen op een sterke cast met Lucas Van den Eynde in de rol van koning Albert II en Veerle Eyckermans als koningin Paola.  Leah Thys geeft schitterend gestalte aan koningin Fabiola en Kris Cuppens is koning Boudewijn. Prins Filip wordt gespeeld door Mathijs F Scheepers en Stefaan Degand is prins Laurent. Hun zus Astrid wordt vertolkt door Ruth Becquart. Ruth Bastiaensen en Lotte Mariën nemen de rollen van de prinsessen Mathilde en Claire voor hun rekening en Wim Lommaert speelt de rol van prins Lorenz. Ludo Busschots vertolkt de rol van Jacques van Ypersele de Strihou, kabinetschef van wijlen koning Boudewijn en koning Albert II. Wim Opbrouck en Valentijn Dhaenens spelen respectievelijk Jean-Luc Dehaene en Guy Verhofstadt en An Miller kruipt in de huid van Delphine Boël, en verder natuurlijk met Ella Leyers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten