vrijdag 1 november 2013

Ella Leyers ambassadrice gordelcampagne ‘De gordel of je kop door de voorruit’


Ella Leyers ambassadrice gordelcampagne ‘De gordel of je kop door de voorruit’

Opmerkelijke campagne met Ella Leyers gelanceerd


Bruno De Lille geflankeerd door Ella Leyers (rechts) en Maria Del Rio.

In Brussel werd het startschot gegeven van een nieuwe mediacampagne om de gordeldracht in de kijker te zetten. ‘Zelfs voor korte ritten is het de gordel of je kop door de voorruit’, klinkt de opmerkelijke slogan van de campagne.

Voor de start van de nieuwe campagne liet de politie zelfs een zwaar gehavende wagen aanrukken. Die moest de slogan ‘Zelfs voor korte ritten is het de gordel of je kop door de voorruit’ extra kracht bijzetten. De nieuwe mediacampagne werd gisteren gelanceerd door onder andere Bruno De Lille (Groen), staatssecretaris voor Mobiliteit. Hij werd daarbij geassisteerd door Zuidflank actrice Ella Leyers en Radio Contact-presentatrice Maria Del Rio.

De Brusselse overheid wil met de nieuwe campagne op de noodzaak wijzen van gordeldracht, ook in het geval van korte ritten. Uit onderzoek van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) blijkt namelijk dat chauffeurs in Brussel het risico op dodelijke verwondingen bij korte ritten en lage snelheden systematisch onderschatten. ‘Automobilisten schatten de risico's van het niet dragen van de gordel nog altijd veel te laag in’, aldus De Lille.

‘Voor korte ritten en bij lage snelheden wordt dat vals gevoel van veiligheid nog versterkt. Vandaar dat het ook een werk van lange adem is om hen tot een veiliger gedrag aan te zetten. De reden ook waarom deze campagne er één is in een lange reeks.’

Uit cijfers blijkt dat de gordeldracht in Brussel tussen 2010 en 2012 wel is gestegen van 74 procent naar 84, maar dat cijfer ligt nog steeds onder het nationaal gemiddelde van 86,5 procent. Het BIVV schat het aantal gordeldragers op de achterbank zelfs in op een schrale vijftig procent. Het niet dragen van de gordel is dan ook de tweede grootste oorzaak van verkeersslachtoffers in het Brussels gewest, zowel bij volwassenen als kinderen.

Zware overtreding

‘Vanaf 20 kilometer per uur kan een schok zonder gordel al dodelijk zijn. Indien je de gordel draagt, bedraagt de kans om een ongeval bij 30 kilometer per uur te overleden zo'n 90 procent.’

Het niet dragen van de gordel is bovendien een zware overtreding waar boetes op staan van 110 euro tot 1.500 euro.


De gordel: iedereen, overal, altijd!
Zou je het overwegen om je veiligheidsgordel niet vast te klikken tijdens een vliegreis? “Natuurlijk niet!” En waarom niet? Omdat een sexy stewardess als Ella Leyers het je vraagt?

Ook in de auto is het dragen van de gordel verplicht, zowel voorin als achteraan. Ook tijdens korte ritjes die je bijna automatisch aflegt om naar de bakker, de supermarkt of de bank te rijden kan je een ongeval overkomen.


Wist je dat:

    Vanaf 20km/u kan een schok zonder gordel dodelijk zijn!
    De gordel is eens zo doeltreffend wanneer je je snelheid matigt: de kans om een ongeval te overleven bedraagt 90% bij 30km/u.
    87% van de bestuurders en de passagiers voorin dragen de gordel al! Geef het goede voorbeeld! Zorg voor een geschikt kinderbeveiligingssysteem wanneer je kinderen onder de 18 en kleiner dan 1,35 meter vervoert.
    De gordel niet dragen is een zware overtreding: van 110 tot 1.500 euro met intrekking van het rijbewijs wanneer het dossier naar de rechtbank gaat.

De veiligheidsgordel vastklikken duurt niet langer dan een paar seconden en kan je leven redden!


Autorijders in Brussel dragen in slechts de helft van de gevallen hun gordel op de achterbank. Ook vooraan in de wagen ligt de gordeldracht onder het nationaal gemiddelde. Staatssecretaris Bruno De Lille (Groen) lanceert daarom samen met Ella Leyers een opvallende preventiecampagne om mensen bewust te maken van het probleem.

In Brussel is de gordeldracht tussen 2010 en 2012 weliswaar gestegen van 74 tot 84 procent maar ze ligt nog altijd onder het nationaal gemiddelde van 86,5 procent. Op de achterbank doet slechts de helft van de passagiers zijn gordel om.

“Het niet dragen van de gordel is de tweede grootste oorzaak van verkeersslachtoffers in het Brussels gewest”, zo laat De Lille weten. “Zo’n 10 procent van alle zwaargewonden en doden vallen door het niet dragen van de veiligheidsgordel.”

De preventiecampagne met Ella Leyers die De Lille nu lanceert moet de Brusselaars overtuigen hun gordel te dragen. Dat gebeurt met de slogan ‘Zelfs voor korte ritten is het de gordel of je kop door de voorruit’. “Vanaf 20 kilometer per uur kan een schok zonder gordel dodelijk zijn”, zegt De Lille. “Maar wanneer je de gordel draagt bedraagt de kans om een ongeval bij 30 kilometer per uur te overleven zo’n 90 procent! Geen enkele reden dus om de gordel niet te dragen.”

Voor de Nederlandstalige campagne is het gezicht actrice Ella Leyers, voor het Franstalige luik neemt presentatrice Maria Del Rio de honneurs waar.

Samen met de preventiecampagne zal de politie ook strenger controleren op de gordeldracht. De gordel niet dragen kan een overtreder een boete van 110 tot 1.500 euro kosten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten